Vjekoslav Bojat

Vjekoslav Bojat
Rođen 1960. u Plužinama, Crna Gora.
Osnovnu školu i gimnaziju završio u Maglaju, BiH.
Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, 1983.
Do 1992. godine živio u Bosni I Hercegovini. Osim slikarstva, uspješno se bavio dizajnom, kreiranjem i vođenjem značajnih propagandnih kampanja od kojih je najpoznatija za ambalažu “Natron” (Vaše prarvo na zdravu budućnost). Kampanja je doživjela planetarni uspjeh, obilježivši zlatno doba ove kompanije, njenog proizvodnog opusa, ali i snažan uticaj na podizanje ekološke svijesti. Vjekoslav Bojat je autor strateške koncepcije kampanje, vizuelnog identiteta, maskote (Ecobella), te gotovo svih vizuelnih elemenata ove kampanje (Video-spotovi, Promotivni film, plakati, katalog, setovi kalendara, oglašavajući materijali itd, predstavljajući uspješan obrazac primjene ujetnosti u marketingu, tržišnim komunikacijama. Za uspješan rad dobitnik je niza priznanja i nagrada. Od 1993. do 2010. radi u NJP “Pobjeda” u Podgorici, na osnivanju i kreativnom vođenju Agencije za tržišne komunikacije “Poma”, a potom i kao urednik fotografije u redakciji Pobjede. Tokom i jednog i drugog angažmana značajno je doprinio povećanju estetskih i produktivnih standarda.
Nakon toga, slijedi godina privremenog rada u marketingu Lutrije Crne Gore I osnivanja TV 777.

Po povremenom angažmanu radi-ne radi uglavnom u prosvjeti kao asistent u nastavi djeci iz autističnog spectra. To je shvatio kao priliku da se upozna sa novom problematikom i da pruži markantan doprinos u istraživanju i praksi komunikacije sa ovom djecom (služeći se uspješno vizuelnom komunikacijom I likovnošću) te dao doprinos napretku inkluzivnog obrazovanja djece s problemom u razvoju. Radom sa ovom djecom afirmiše njihovu likovnost, ilustrujući zajedno sa djecom autističnog spectra knjige, zbirke poezije i slična izdanja, što je u već ostvarenim slučajevima rezultiralo efektnim uticajem na podizanje svijesti zajednice, te rušenje društvenih predrasuda.
(u prilogu je pdf verzija knjige koju je grafički opremio zajedno sa dječakom autističnog spectra, sa kojim radi)

Permanentno se bavi se grafičkim dizajnom, ilustracijom, karikaturom, istraživačkim i obrazovnim radom, novinarstvom i fotografijom.

Autor je referentne kolekcije vizuelnih identiteta i grafičkih rješenja vizuelnih komunikacija u Crnoj Gori i šire. Ovo su neki od vizuelnih identiteta. Veliki broj naslovnih strana, ilustracija i 8marzovski grafičke opreme knjiga, časopisa, te drugih izdavačkih projekata.
Autor i koautor je brojnih publikacija o Crnoj Gori, među kojima je prvi turistički vodič Crne Gore, niz monografsih kalendara, fotomonografija, te impresivne kolekcije fotografija.