Milijana Istijanović

Rođena 1982.god. u Somboru.
Diplomirala i magistrirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, Crna Gora, na vajarskom odsjeku u klasi prof. Pavla Pejovića. Priredila je sedam samostalnih izložbi. Njen rad je prikazivan na međunarodnim festivalima i projektima. Dobitnica je Godišnje nagrade za vajarstvo Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje, kao i prve nagrade na Hercegnovskom zimskom likovnom salonu. Učesnica je nekoliko rezidencijalnih boravaka. Živi u Baru.
U svojoj umjetničkoj praksi bavim se temama koje se kreću na relaciji identitet, rod, tijelo, prostor i vrijeme. Pojedinačne izložbe su grupisane oko specificnih tema i koncepata koristeći različite medije, materijale i jezike. Predmet mog istraživanja jesu lična i univerzalna pitanja: čovjek i njegova pojavnost, tijelo i tjelesno, prolaznost i pripadnost, fenomen vlastitog doživljaja i viđenja svijeta i svijeta u sebi. Prostor koristim kao medij kroz koji izražavam ličnu poetiku zasnovanu na običnim upotrebnim predmetima i zamišljenim situacijama kroz koncept pripadanja i prolaznosti.
Site specific radovi se fokusiraju na vizuelno mapiranje i determinisanje prostora koji su na neki način povezani sa ženom i njenom prisutnošću, kao i o mogućnostima premještanja i preklapanja sjećanja u jednom istom prostoru.

 

 

 

https://milijanaistijanovic.wordpress.com/

https://www.instagram.com/se_kana/