Ivana Stanić IAS

Ivana Stanic (Andric) @ivana_stanic_ias rodjena je 1982.godine u Kotoru. Diplomirala je 2005. u klasi prof.Zorana Todovica,odsjek grafika.Nakon zavrsenih studija na novosadskoj Akademiji umjetnosti,dvije godine je provela na dizeldorfskoj Akademiji,gdje je u klasi prof.Herberta Brandla usavrsavala slikanje i crtanje.Do sada je imala vise samostalnih i grupnih izlozbi u Podgorici,Novom Sadu,Beogradu,Dizeldorfu…Zivi i radi u Podgorici,a ljetnje mjesece provodi u Kotoru gdje aktivno stvara.Bavi se tihim kulturnim aktivizmom i pokretac je inicijative Kulturna Baza Kunst.Zaljubljenik u germanski jezik i kulturu.Mama Kore,Vede i Vita.

https://www.facebook.com/Ivana-Stanic-IAS-

https://www.instagram.com/ivana_stanic_ias/

Umjetnički izraz Ivane Stanić svjedoči o ljudskom tragizmu, temi koja prevazilazi sve vremenske i prostorne okvire. Asocijalno društvo podstiče umjetnicu da nam predstavi svoj rakurs ljudi, koje je apsorbovala agonija modernog načina življenja.
U stilu koji je karakterističan za prvu polovinu XX vijeka, Ivana bilježi egzistencijalni haos, usamljenost ljudskog bića, te na kraju sam dekadentan život. Nadrealističkim prikazom psihičkog stanja urbanog protagoniste, ona pokazuje saosjećajnost sa svakom konstatovanom grimasom lica. Karikaturalnim pristupom i bogatstvom konteksta uvlači posmatrača u promišljanje, bez krajnjeg cilja da njenu umjetnost percipiramo kao primarno vizuelno dopadljivu dramu. Prostor u kojem su smještene centralne figure prizora je participacija u tumačenju psihičkog i emotivnog stanja likova.
Sveobuhvatno, slikarskim i crtačkim postupkom Ivana Stanić formira čitav dijapazon psiholoških analiza i koncepata.