Ana Vujošević

Vujošević Ana,
Rođena u Podgorici, 26.04.1989 godine, magistar klavira, profesor,  koncertni pijanista i kamerni izvođač.
Prve korake i dodir sa muzikom Ana Vujošević dobija u zemlji u kojoj je provela skoro polovinu svog života, a dalje je putevi vode u Rusiju, Ameriku, Australiju..
Sa 4 godine, prepoznata kao veliki talenat za muziku, u jednoj godini završava pripremni i prvi razred muzičke škole ” Vase Pavić” , i svoje osnovno i srednje muzičko obrazovanje stiče upravo u školi gdje sada predaje klavir.
Svoje dalje školovanje nastavlja u Rusiji, gdje će upisati prestižni Drzavni koledz “Gnesin”, u klasi profesora Maksima Željeznova, poznatog ruskog pijaniste, kako solo tako i kamernog muzičara  ansamblu ( klavir 4 ruke), sa poznatim ruskim pijanistom Vladimirom Ovčinikovim. Gnjesinski koledž Ana završava sa crvenom diplomom koja predstavlja najveći uspjeh na pomenutom koledžu.
2008. godine upisuje prestižni Moskovski državni Konzervatorijum “Petar Ilic Cajkovski”, i kao jedan od najboljih studenata profesora Zinaide Ignatjeve svoj finalni pečat stavlja izvođenjem  velikog broja klavirskih djela, i na kraju, Koncerta za klavir I orkestar br.2  istoimenog kompozitora,  i 2013 godine magistrira.
U toku cjelokupnog školovanja dobija veliki broj prvih i drugih nagrada, među kojima se izdvajaju Prva nagrada takmičenja “Cita di Barletta” 2000.godine, i apsolutna pobjeda na republičkom takmičenju Crne Gore 2004.godine.
Medijsku pažnju dobija tokom studija na Konzervatorijumu Čajkovski, tako što učestvuje u poznatom crnogorskom Festivalu A tempo, koji se tradicionalno odvijao u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici, i tako se predstavlja svojoj publici svirajući djela Bartoka, Prokofieva, Scarlattija…
Najveće  dostignuće u svojoj muzičkoj karijeri je nastup u Carnegie Hallu, 2011 godine,u  New York u, u sklopu koncerta pobjednika takmičenja “The American Protégé International Piano and Strings Competition”, u kategoriji kamerni ansambl ( duo klavir i violončelo ) .
Takođje je bila dio WAG Montenegro projekta,  2018. Godine (World Art Montenegro project), u kome je učestvovalo mnogo raznih umjetnika (slikara, vajara, muzičara, glumaca, raznih kulturno obrazovnih radionica) iz gotovo 15 zemalja širom svijeta, gdje je izašla iz okvira klasične muzike i publici se predstavila u sastavu duo: bubanj (Mladen Vujovic, muzičar) i klavir, u njihovom aranžmanu kompozicije za takav nestandardni duo.
Brojni nastupi i saradnja sa italijanskim kolegom pijanistom Maurom Cecchin, održanih u Italiji, (Artemusica Culture, Roana, Italija), doveli su do velike medijske pažnje za ovaj klavirski duo, koji ih je poveo u Australiju, gdje su na poziv Italijanskog instituta kulture u Sydneyu otvorili Festival “Vivacissimo” 2015. godine.  Anina serija koncerata u Australiji I Italiji bila je jako dobro medijski ispracena ( SBS Australia, Giornale di Vicenza….)
Brojni nastupi širom SAD-a, (The 7th Adventist Church, Chicago), 2018.godine, solo concert u sklopu veceri poezije i proze Jugoslovenskih autora), su samo jedan od izazova koji je ana prihvatila kao dio muzičkog puta. Oprobala se i u gospelu, prateci vokale u brojnim američkim crkvenim nastupima, takođe 2018. godine.
Iste godine na poziv poznatog rock sastava Linkin park, tojest njegovog tragicno preminulog clana benda Chestera Benningtona, dobija zahtjev da se pridruzi obiljezavanju 20 godina Chesterovog bivseg rock band-a Grey daze, gdje na njihovoj oficijalnoj stranici svira cover pjesme  po njenom izboru,i na taj nacin doprinosi stvaralastvu frontmena istoimene grupe sa kojom je i dalje u kontaktu.
Pedagoški rad širom svijeta sa svim uzrastima imao je veliki uticaj na ono što će Anu sačekati 2019.godine. Tada i počinje predavati klavir u školi za muziku i balet “Vasa Pavić” koju je pohađala. Iste godine svojim solo koncertom otvara “XLVI Muzički Festival mladih Crne Gore” djelima Scriabina, Debussyja,Scarlattija i Rachmaninoffa, gdje za svog gosta na koncertu ima mladog kolegu, pijanistu i džez muzičara Enesa Tahirovića, u koncertnoj sali iste škole.
U međuvremenu, takođe 2019.godine aktivno svira u sastavu benda Neon, gdje nastupa u potpuno drugom muzičkom svjetlu.
 Osim angažmana u klasičnoj, kasnije crkvenoj, modernoj, rock muzici, Vujošević Ana trenutno radi na autorskoj ambijentalno eksperimentalnom projektu  ‘Trivia’ sa producentom Nikolom Delibašićem koji je svoje znanje takođe stekao izvan Crne Gore.  Autorska muzika je, smatra pedagog i pijanista Vujošević Ana, nešto što je podjednako ispunjava, i daje joj kompletan muzički oblik. Osim neobičnog zvuka koji je primarni kvalitet projekta Trivia, ova ideja pomjera standarde muzickog izrazaja na Crnogorskoj kulturnoj sceni, doprinosi razvoju svijesti mladim generacijama u njihovim buducim muzickim koracima na ovim prostorima. Kako je vec uveliko poznato, odredjene frekvencije mogu pozitivno uticati na zdravlje pojedinca tako sto ubrzavaju sami proces iscjeljenja. Koristeci tehnike zvucnog inzenjeringauz popomoć talentovanog producenta Nikole Delibašića,  jedan od ciljeva projekta „Trivia“ je  muzikoterapija, koja je jako korisna za ljude sa razlicitim psiho-fizickim zdravstvenim problemima.